Får en nazist vara engagerad förälder?

De senaste dagarna har det varit en rad olika diskussioner på tapeten i min del av världen, olika men ändå lika. Det har handlat om hur man agerar mot nationella, både offentliga och vanliga privatpersoner. Samt hur en del nationella uttryckt sig offentligt om hur man ska agera tillbaka för att udda ska vara jämt. Eller nåt sådant. Haltande logik dock som jag ska försöka bena upp lite ytligt.

Det hela började med att en privatperson fick en journalists ögon på sig. Detta för att han har klicka gilla på saker som leder till Svenskarnas parti och deras partitidning Realisten. Journalisten tar reda på mannens arbete och kontaktar därefter arbetsplatsen. För mannen är socionom och jobbar med att stötta utlandsfödda med försörjningsstöd. Hans åsikter har tydligen varit kända på arbetsplatsen men accepterats så länge han kunnat skilja på åsikt privat och sin yrkesroll. Så här säger chefen i hd.se

Är detta förenligt med hans arbete?

Utan tvekan ja – så länge han inte uttrycker den typen av åsikter på jobbet. Detta säger mannens högsta chef, Bengt Avedal som är chef för utvecklingsnämndens förvaltning. Han hänvisar till varje individs grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Men detta hindrar inte arbetsgivaren från att ”hålla koll” på den anställde, som Bengt Avedal uttrycker det. Han berättar att ledningen har återkommande samtal med mannen. Så har det varit ända sedan de privata omständigheterna blev kända för två år sedan.

Detta är helt okej agerande anser jag från arbetsgivarens sida. Däremot känner jag viss tvekan till att det blir omskrivet i Helsingborgs Dagblad. Av den anledningen att han är en privatperson och inte en folkvald.

Vi har alla olika syn på detta med yttrande och åsiktsfrihet. Jag stöter ofta på patrull när jag tar denna rätt i försvar. Men så länge inte en åsikt eller ett yttrande är lagfört som förbjudet så ska man få känna sig trygg i att inte en blaska ringer arbetsgivaren. För vad är syftet?

Det finns bättre sätt att agera mot högerextremism och nazism.

Det andra som drog igång rätt intressanta och även hetsiga diskussioner idag var när Expo kom med nyheten att en person från Svenska motståndsrörelsens riksledning sitter med i en skolstyrelse på sina/sitt barns skola. Detta fick stöd från skolans rektor som säger:

— Om min personal skulle ha ett fritidsintresse lägger jag mig inte i det. Om man däremot tar in det politiska intresset till skolan och det bryter mot skollag och läroplan då skulle jag lägga mig i det, säger skolans rektor och ordförande i skolstyrelsen.

Om man tänker på det jobb vi bedriver så bygger inte det på politiska sympatier utan på skollagen och läroplanen och det är jag som rektor garant på och det är det enda som styr vårt jobb i skolan.

Hur rimmar hans nazistiska värdegrund med skolans om allas lika värde?

– Han är en representant som förälder och vi har en arbetsordning vi går efter och vi jobbar utifrån skollagen och läroplanen och följer den till punkt och pricka.

Jag vet vem denna person är och den bild och erfarenhet jag har från diskussioner som rör skola/barnomsorg och barn i allmänhet så gör han ingen skillnad. Jag sticker ut näsan så pass långt och säger att vi alltid varit överens och ser det som att hans syn är god när det gäller dessa frågor.

Det som upprör är att han är nationalsocialist. Därmed är han beyond evil och det är en omöjlig tanke att se att han kan , precis som alla andra, skilja på sina roller. Såna känslor väcker just nationalsocialismen hos människor. Ska tillägga så ingen går i taket i onödan och börjar kasta porslin att jag har en annan syn på människor med dessa åsikter, även om jag delar avogheten till ideologin.  För även en nazist har all rätt att vara involverad och engagerad i skolans arbete där ens barn går.

Skulle människor som detta berör, som exempelvis föräldrar,  anse att det är oförenligt samt att han skulle ha försökt bedriva propaganda på något sätt så är jag tämligen säker på att rektorn vid det här laget hade agerat och han hade mist sin plats i styrelsen.

Jag förstår att människor inte vill se nationalsocialister i samhällsbyggande och demokratiska rum. Anledningen är enkel. I en demokrati så är alla välkomna och i den nationalsocialistiska så särskiljs människor åt pga bland annat arvet av härkomst. Och ja, det finns platser där man inte platsar. Hur mycket man än kan göra skillnad på åsikt och uppdrag. Det är då man går emot sina egna värderingar, men förhoppningsvis så söker ingen såna platser eller uppdrag. Men föräldrar har vi alla rätten att vara. Oavsett vilken åsikt vi har inom politiken.

Och med handen på hjärtat. Är vi så demokratiska då vi säger till en förälder att “ Hey mannen, du får inte aktivt förbättra skolmiljön för du tänker fel. Även om det inte märks i detta sammanhang. Och när vi ändå är igång så visar vi alla skolbarnen att dina barn har en farsa som inte är nåt att ha. “ För så blir det. Och det är inte rätt. Inte vid detta tillfället.

Ska dock bli spännande att se vad som kommer ur detta. För känner jag dessa människor rätt så var detta väntat och man är förberedd.

Igår kväll så började en person på Twitter som tillhör den nationella sfären  att twittra ut en rad ( för mig ) väldigt ogenomtänkta åsikter och resonemang. Han får säkert stöd från den nationella världen. Men från min sida av ankdammen så möttes det av nåt annat. Jag förstår att syftet var att visa på hur det känns att bli uthängd i media som privatperson för sina åsikters skull. Man har inte gjort nåt brottsligt, ändå så ska man betraktas som sådan.

blogg22

Självklart så inser ju denna person att om han gjorde exakt likadant så skulle det inte funka. För vem bryr sig om han ringer upp en USK:as arbetsgivare och säger: Hej vet du att XX klickade gilla på socialdemokraternas facebook sida?

Vad gör han då? Jo ger sig efter journalisterna. Skriver att han är tacksam för all info han fått om deras liv, familj och barn. Nu ska dessa kartläggas och hängas ut med namn och bild. Detta uppfattas som ett inlindat hot av en hel del människor. Många har fallet med journalistparet som fick sin bil sprängd och sen dess levt under skyddad identitet. ( Finns två versioner av den händelsen. Ni ska få länk till båda.  metapedia  arbetaren )

Ser ni generalfelet? Barnen till att börja med. Vad har barnen med en förälders arbete att göra? Jag har inte sett nån kartläggning av nationellas barn. Finns den så länka mig gärna den.

Sen missar han poängen om att en journalists jobb är att gräva fram saker som annars skulle förbli i det dolda. Sen om det görs rättvist eller ej är en annan fråga. Men detta är personens jobb. Och man får faktiskt tåla att den högerextrema världen granskas, eftersom man vill avsätta demokratin och ersätta den med nåt totalitärt styre. Däremot ska man som jag nämnt innan inte tåla all granskning. Och jag håller med, ibland är den sunkig och  orättvis. Ett väl förment tips dock. Kasta inte sten i glashus när ni kritiserar medias agerande. Slut på tips.

Sitter man sen och hyllar mordet på Björn Söderström så kan man aldrig förvänta sig att folk utanför den nationella världen kommer att vilja ha förståelse för skriverier av den sort jag nämnt inledningsvis.

För mig som länge bränt mina fingrar när jag tagit strider för nationella känner att det börjar bli bortkastad tid. För saken är den: Gnälla vill båda sidor och visa på hur den andre är ond medan man själv är god. Skulle det uppnås nån form av förståelse och ändrad taktik så skulle balansen rubbas på ett sätt som gjorde att båda sidors kamp mot varandra skulle hamna i något dödläge.

Lite som Ying och Yang.

Det enda som gäller är vilken sida som är den starkaste och mest skickliga på att rycka undan trovärdighetsmattan under fötterna på sin motståndare.

Annonser
 1. #1 av Varg i Veum på 30 oktober, 2013 - 07:52

  Naturligtvis har rektorn en upplyst syn på yttrandefrihet. Om nu personen inte gör någonting brottsligt och sköter sitt jobb så att arbetsgivaren är nöjd så får han väl ha vilka åsikter och ”värderingar” han vill. Om jag var arbetsgivare så skulle jag till och med låta kommunister jobba hos mig så länge de beter sig som normalt folk. Att komma fram till någon annan slutsats är inte friskt.

  • #2 av Camilla på 30 oktober, 2013 - 07:59

   Där är vi eniga. Och just i detta fallet handlar det ju om en roll som förälder mer än nåt annat. Den kan inte tas ifrån en pga annat. Och rektorn verkar ju vara väldigt bestämd på att han har skött sig som det förväntas av dem alla. Jag kan inte se skäl till att han inte skulle få ha denna roll.

   • #3 av Varg i Veum på 30 oktober, 2013 - 08:59

    Jag tror denna sortens stigmatisering av människor handlar om konspirationsteorier som en del har. De har föreställningar om att om man har en åsikt så måste man agera utefter den. Som att denna person skulle göra exakt de de själva skulle göra om de hade de åsikter som de påstår att denna man har.

    • #4 av Camilla på 31 oktober, 2013 - 06:17

     Nja. Det handlar nog mer om att man är fast besluten att aldrig någonsin låta nationalsocialismen få fäste i vårt samhälle. Sen måste man vara realist och se till vilken organisation Öberg tillhör. Klart som fan att det blir rubriker. Tuff rektor dock som står på sig, frågan är om hon gör det hela vägen. Det handlar om vilka värderingar tex skolan har. Den ska arbeta för alla lika värde och emot rasism för att bara nämna två saker. Det konstiga vore om man inte ifrågasatte lämpligheten i att en från SMR sitter i en styrelse knuten till skolan. Nån sa till mig att då är kanske Öberg en dålig nazist om han kan särskilja på att han vill ha ett rasrent Sverige/Norden och om det finns elever med utländsk härkomst på skolan som han även då måste jobba för på ett demokratiskt sätt. Den frågan bör ju iofs han själv svara på, men jag utgår från att det finns fler föräldrar med kass syn på hudfärg och härkomst men man fixar att göra det man tagit på sig.

     Vi får se om det blir nån fortsättning eller om det slutar här.

     • #5 av Varg i Veum på 31 oktober, 2013 - 06:50

      Jag förstår inte jiddret om ”värderingar” det låter misstänkt likt åsikter. Bör man inte se till en människas handlingar istället? Har han agerat utefter sina åsikter i styrelsen? Har han fått gehör för dem?

      Det handlar visst om konspirationsteorier. Dessa går ut på att han förväntas ”smitta” resten av styrelsen med nazismbakterien. Att de inte har motståndskraft att stå emot.

      • #6 av Camilla på 31 oktober, 2013 - 08:03

       Jag förstår vad du menar med det du skriver om konspirationsteorier, men du väljer fel ord. För vi vet av historien att människor faktiskt tar till sig nationalsocialismen. Det man vill förhindra är en återupprepning av just historien. Och just Hitler ligger oss närmare på många sätt än vad kommunismens illdåd gör ( märkligt nog ) därför reagerar vi så starkt .

       Jag är av den jobbiga åsikten att människor ska få ha vilken livsåskådning de så önskar. Oavsett om jag avskyr den eller inte. Jag får ju jobba på mitt håll för att se till att folk blir övertygade om att det jag ser som rätt är rätt, om jag misslyckas så har jag gjort ett dåligt jobb- Men vi ska inte tvinga bort folk från att delta i samhället. En sak om det handlar om saker som rör landets säkerhet som exempel. Då bör inte en nazist ha en nyckelroll då vi vet att man vill störta den form av demokrati vi har idag. Och det tror jag faktiskt att varje vettig NS-are själva också förstår. Man har gjort det valet att inte kunna få vilket jobb som helst osv.

       • #7 av Varg i Veum på 1 november, 2013 - 09:36

        Jag anser också att alla ska få ha vilken livsådskådning som helst, okritiska muslimer som nazister. Men det är när de försöker införa sina ideér som baseras på dessa irrläror, på ett modernt samhälle som vi ska säga stopp.

        Jag använder ordet konspirationsteori för att det är precis vad det är. De TROR att någonting ska hända och använder anekdotiska ”bevis” för sin tro. Samhället är radikalt annorlunda mot tiden som de drömmer sig tillbaka till. Många nödvändiga faktorer saknas för att man ska kunna skapa en blåkopia av nazismen.Jag säger inte att dessa kriterier inte kan uppstå, men vi är inte där än.

        Ett ganska så viktig faktor för att sån extremism ska få samma spridning som nazismen i Tyskland på 30-talet är extrem fattigdom som den som rådde i då. Men visst, om den Svenska invandringspolitiken fortsätter som den gör så går det och återskapa det kriteriet också.Då får man den nazism som man drömmer om och kan säga ”haha… vad var det jag sa” För hur mycket man än relativiserar, hur mycket man än låtsas som om verkligheten inte existerar så är ekonomin ett nollsummespel. Om den inte vore det skulle det inte förekomma några som helst besparingar i välfärden.

 2. #8 av Varg i Veum på 1 november, 2013 - 09:38

  Oj vad tokigt det blev med den inställningen du har på kommentarsfältet, så jag tar ett nytt inlägg istället 🙂

  Jag anser också att alla ska få ha vilken livsådskådning som helst, okritiska muslimer som nazister. Men det är när de försöker införa sina ideér som baseras på dessa irrläror, på ett modernt samhälle som vi ska säga stopp.

  Jag använder ordet konspirationsteori för att det är precis vad det är. De TROR att någonting ska hända och använder anekdotiska ”bevis” för sin tro. Samhället är radikalt annorlunda mot tiden som de drömmer sig tillbaka till. Många nödvändiga faktorer saknas för att man ska kunna skapa en blåkopia av nazismen.Jag säger inte att dessa kriterier inte kan uppstå, men vi är inte där än.

  Ett ganska så viktig faktor för att sån extremism ska få samma spridning som nazismen i Tyskland på 30-talet är extrem fattigdom som den som rådde i då. Men visst, om den Svenska invandringspolitiken fortsätter som den gör så går det och återskapa det kriteriet också.Då får man den nazism som man drömmer om och kan säga ”haha… vad var det jag sa” För hur mycket man än relativiserar, hur mycket man än låtsas som om verkligheten inte existerar så är ekonomin ett nollsummespel. Om den inte vore det skulle det inte förekomma några som helst besparingar i välfärden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: