Den beryktade dubbla måttstocken

 

Det finns en fördel bland många med att åldras. En är att slippa ungdomens förblindande engagemang i olika frågor. Säger inte att det är fel, snarare tvärtom. Men skönt att slippa den. Fast, ibland saknar man den där känslan att vara döv inför andras åsikter och synvinklar. Bara köra sitt egna race och man vet så väl att ens egna sanning är den enda sanningen som ska få råda. Det var enkelt på den tiden. Mycket enkelt.

För ungefär ett och ett halvt år sen så inledde jag ett privat projekt. Brukar skämtsamt kalla det mitt egna lilla konstprojekt. Men tyvärr har det ordvalet en tendens att missuppfattas så låt oss kalla det för ett beslut att sluta vara enögd och våga påtala för andra när den där berömda dubbla måttstocken kommer fram. Den som vi nog alla bär på men som vi ibland vägrar att se hos oss själva, men vi ser den med diamantens gnistrande klarhet hos andra.

 

måttstock

 

(Ni som känner mig vet ju vad det är jag har pysslat med. Ni andra som missat det kan försöka bilda er en uppfattning på min vilande blogg som ni finner här: Camillas Vrå.)

Är det möjligt att leva i ett samhälle där majoriteten av människor inte är drivna av ideologi eller religiösa dogmer? Ett samhälle där vi hela tiden är konsekventa och ger motparten rätt när vi själva har fel och där vi tillåter alla människors åsikter att få ta plats på samma spelplan som vår egen?

Nej. Jag tror faktiskt inte det.

Inte för att det vore fel ur ett demokratiskt och rättvist perspektiv att tillåta även extrema åsikter eller sätt att leva sitt egna liv på. För vi gör oss själva en stor otjänst om vi inbillar oss att alla jordens människor kommer att passa in i den ganska snäva och normativa formen som de flesta samhällen består av. Det skulle inte funka av en ganska enkel anledning. Jag tror att människan skulle bli oerhört olycklig om den inte hade nåt att slåss för.

De flesta av oss slåss på en relativt ofarlig mark. Vi tar strid om mjölbondens rätt till högre ersättning från Milko och Arla. Vi slåss för att skolorna ska få mer resurser och att våra äldre ska behandlas med värdighet. Safe zon.

Sen finns det så klart dom som väljer att gå upp ett par nivåer. Man brinner på allvar inifrån. Drömmen om att återigen få stå på barrikaderna och skrika:” Vi har fått nog! “ – finns där. Fortfarande rätt fredligt. Man kämpar hårt för fri invandring och utsatta människor rättigheter att få bli en del av vårt land. Det är fint. Att brinna är vackert.

Vi kan ta detta ett snäpp till.

Det finns dom som brinner ännu mer. Så pass starkt att man inte skyr att ta till våld för att vinna slaget om vilken åsikt som är den som ska vara i majoritet i vår del av världen. Tack och lov är dessa människor få i jämförelse med den första gruppen jag beskrev. Men underskatta aldrig en människa som vägrar se utanför sin egen dogm.

Det är just den sista kategorin som jag försvarat mest och starkast. Förvisso inte dom vänsterextrema i samma utsträckning som dom högerextrema ( en benämning som är helt fel men använder den då människor som inte är djupare insatta förstår vad jag relaterar till ) Detta har en väldigt enkel förklaring. Ju närmare något står oss själva, desto enklare har vi at försvara dess handlade även fast vi inte stödjer det. När den motsatta sidan däremot agerar på exakt samma sätt så går vi igång. Då fördömer vi starkt och ljudligt. Jag trodde fram tills nyligen att jag var befriad från den dubbla måttstocken men så var inte fallet. Det var den sista polletten som behövde falla ner för att jag skulle få den personliga insikt som jag nog sökt.

Polletten som lärde mig att förstå varför människor brinner för saker och varför man faktiskt ibland tar fram den omedvetna måttstocken. Men ännu viktigare. Jag tvingades på allvar inse en sak: Ingen äger rätten att förbjuda andra människor att samlas där ideologi eller levnadssätt är det som binder dom samman. Samtidigt som ingen äger rätten att ta ifrån andra att reagera på deras närvaro. Allt handlar om hur man gör det. Tar man till våld för att vinna saken så har man redan där förlorat. Och kan man inte acceptera att människor protesterar så är man själv minst lika enögd.

Många och långa samtal har jag haft med människor som är som mig. Vi som vägrar göra skillnad på människor och som inte tar avstånd från folk på grund av det jag pratat om genom hela texten. Vi ställer oss alla samma frågor:
-“ Finns det risk att vi tappar våra egna ideal? “
-“ Är vår syn på konsekvent agerande värt alla smällar man nås av? “
-“Vad är vinsten?”
Jag får återvända till ett samtal jag hade med en klok människa för en tid sedan. Han sa till mig: Bara för att du gett upp betyder det inte att du har rätt. Om jag dirigerar om det till att passa in just nu på en helt annan sak än vad det gällde då så kan jag ge mig själv och alla er som är som mig ett svar på ovanstående frågor.

Det ÄR värt alla smällar. Man får ta att ens egna blir förbannade och tycker man sviker, för nästa gång är det dom man försvarade då som blir arga på en då man ställer dom till svars. Så är det när människor brinner och kämpar för något. Det viktiga är att det alltid kommer att finnas människor som påtalar när andra inte tänker riktigt rättvist.

Ying och Yang. Och sen skaran som sitter i mitten och försöker balansera upp det offentliga samtalet.

Däremot skulle jag önska att alla ni som faktiskt blir försvarade av någon att tänka till innan ni hugger. Är ni själva konsekventa? Har ni själva tänkt två steg längre? Eller är det bara era motståndare som ska göra det?

Jag skriver detta med en känsla i bakhuvudet , eller snarare en vetskap om att från och med nu och fram till valet nästa år som kommer bjälkarna i våra ögon bli allt mer solida och trofasta. Många är vi som kommer att bryta olika former av relationer för att vi inte vill höra någon annans sanning och försöka lyssna. För mycket står på spel.

…………

 

 

 

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: